Bobs's Kitchen Blog - Top 5 hiba, amit mindenki elkövet otthon lángos készítéskor

Top 5 hiba, amit mindenki elkövet otthon lángos készítéskor

A házi lángos gondolata mindig csábító. „Mi az nekem? Liszt, élesztő, kis tejföl, kis sajt…” – gondoljuk bátran. Aztán három óra múlva, amikor a konyha csatatér, az olaj szaga egy hónapra beivódott a függönybe, és a tészta inkább keksz, mint felhő, felmerül a kérdés: nem lett volna egyszerűbb leugrani a Lángos Republicba?Íme az 5 leggyakoribb hiba, amit otthon elkövetnek a vállalkozó kedvű lángos rajongók.

1. Az élesztő-mágia félreértése

Az élesztő nem szeret kapkodni. A tészta nem fog megkelni attól, hogy óránként megnézed, meg attól sem, ha ráfújsz hajszárítóval. Ha túl kevés ideig keleszted, lapos és gumis lesz. Ha túl sokáig, szétesik a szerkezete. 

2. A ragacsos rémálom

A tészta akkor jó, ha kellemesen rugalmas, nem pedig ragacsos a kézről levakarhatatlan massza. Az otthoni konyhákban gyakori látvány a tésztába ragadt fakanál, a lisztfelhő, a pánik. Ha ilyen ragaccsal van dolgunk, a legjobb, amit tehetünk, hogy lisztezett kézzel óvatosan formáljuk tovább – és nem esünk pánikba. A tészta sokszor csak egy kis türelmet kér.

3. Túl hideg vagy túl forró olaj

A lángos nem rántott hús. Ha az olaj túl forró, megég kívül, nyers marad belül. Ha túl hideg, akkor magába szívja az olajat, és nehéz, zsíros lesz. A megoldás? Egy hőmérő sokat segíthet, de a klasszikus „próbatészta” is beválik: ha egy kis darabot dobunk az olajba, és az szép egyenletesen sül, akkor jó úton járunk.

4. A „nem baj, úgyis rámegy a feltét” mentalitás

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a tésztára már nem is figyelnek, mert úgyis jön rá tejföl, sajt, fokhagyma, bármi. De ha maga az alap nem finom, a legjobb feltét is csak mentőöv. 

5. Feltét-túltolás

Igen, vannak extrém kombinációk. Igen, néha vicces. De ha a lángoson több a feltét, mint kéne, az igazi élmény elmarad. A jó lángos egyensúlyra épül – ízben, állagban, mennyiségben. Ez az egyensúly pedig nem véletlen születik.

Tehát ha legközelebb megkísért a gondolat, hogy nekiállsz otthon lángost sütni, jusson eszedbe: mi már végigjártuk ezt az utat. Hibáztunk, tanultunk, tökéletesítettünk. Most pedig itt vagyunk, hogy neked csak annyi dolgod legyen, hogy harapj – és élvezz.

Nálunk a lángos Budapest szívében készül, minden nap frissen, szeretettel, odafigyeléssel. A Lángos Republic nemcsak ételt, hanem élményt ad.