Mi, magyarok tudjuk: a lángos nem csupán étel – ez életérzés. De vajon más nemzetek is sütnek-e hasonlót? Képzeld el: a világ tele van lángos-unokatestvérekkel! És bár egyik sem olyan, mint egy forró, fokhagymás, tejfölös, sajtos lángos Budapest szívében, mégis izgalmas utazásra hívunk – gasztro útlevéllel, pogácsa helyett lángossal a kézben.
Bhatura – Indiai lángos 2.0?
Indiában nem ismerik a sajtos-tejfölös kombót (bár lehet, ideje lenne megmutatni nekik), de a bhatura nevű étel kísértetiesen hasonlít a lángosra. Mélyhűtő helyett mélyolajban sül, puha, buborékos tésztája van, és legtöbbször csípős csicseriborsó curry-vel (chole) tálalják. A lángosozók világa biztos meginogna, ha egyszer a chole bhatura bekopogtatna a strandra!
Az amerikai kontinensről is érkezik egy rokon: frybread, az indián közösségek egyik hagyományos étele. Ez is olajban sül, ez is lapos, ez is imádnivaló. Ám ők gyakran édesen eszik – mézzel vagy porcukorral. Lángosozóban ilyet? Talán új dimenzió nyílna meg.
A görög pita inkább a kenyérlángos unokatestvére, de a rokoni kapcsolat nyilvánvaló. Tésztás, lapos, meleg, és szinte mindenhez jó. De valljuk be: tzatziki ide vagy oda, a budapest lángos fokhagymás tejfölje verhetetlen.
A török gözleme is egy tésztalap, amit megtöltenek sajttal, hússal vagy spenóttal, majd forró vaslapon sütnek meg. Kevésbé zsíros, de annál kreatívabb. Na de hol marad a szalvétán keresztül csöpögő tejfölélmény?
Hiába a világ minden lepényes, olajban sült, tésztás csodája – a lángos az, ami csak nálunk az igazi. A strandon, a piacon, egy sör mellé, vagy hajnali háromkor. Az az illat, az a harapás, a roppanós szél és a közepén megbúvó sajtos-fokhagymás boldogság.
A világ utazhat, kóstolhat, újragondolhat – de ha valaki megkérdezi, melyik a legjobb lángos Budapest városában, mi tudjuk a választ. És ha valaki mégis más „lángoshoz” nyúl, egy dolgot kívánunk: jó étvágyat – de azért gyere vissza hozzánk!